Het belang van goede verlichting op je fiets

Wanneer je zelf op de fiets zit, dan heb je vaak het idee dat je ontzettend goed zichtbaar bent. Tot het moment je in het donker in de auto zit, dan realiseer jij jezelf vaak pas hoe gevaarlijk jij al die tijd hebt gedaan. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor een ander. Je kun je namelijk niet voorstellen, wat voor enorme impact het heeft wanneer jij op je fiets met 50 kilometer per uur wordt aangereden. Doordat je zo enorm kwetsbaar bent op een fiets, kan dit voor enorme schade zorgen aan zowel jezelf als aan je fiets. Goede verlichting is dus essentieel voor iedere fietser. Ben je nog niet overtuigd, dan hebben we nog een aantal belangrijke zaken voor je op een rijtje gezet.

Zo belangrijk is goede verlichting voor een fietser

Wanneer jij in het donker op de fiets stapt, dan ben je voor een automobilist bijna tot niet zichtbaar zonder licht. Ondanks het feit dat we hier vaak zelf toch iets anders over denken, kun je dit het beste zelf ervaren wanneer je in de auto zit. Vooral tijdens de wintermaanden, wanneer het vroeg donker is en ook het weer niet altijd even fijn is, is het zicht nog slechter. Niet voor niets gebeuren er ook veel meer ongelukken in deze periode dan in de zomer. Dat neemt echter niet weg, dat je ook in de zomer gewoon verlichting moet gebruiken. Toch zien we vaak dat vooral bij oudere fietsen de verlichting niet op orde is. Dus tijd voor een nieuwe omafiets, neem dan eens een kijkje op; https://www.hetzwartefietsenplan.com/1282-opa-oma-fietsen.

Aan welke regels moet je als fietsen in het donker voldoen?

Wanneer je als fietser deelneemt aan het verkeer, dan is de regel dat je dient te beschikken over zowel voor- als achter verlichting in de periode tussen zonsondergang en zonsopkomst. Een uitzondering op deze regel is wanneer de weersomstandigheden slecht zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld mist, regen of andere weersinvloeden die het zicht kunnen verminderen. Ook is de kleur een bepalende factor of het wel of niet geaccepteerd wordt. Zo dient net als bij een auto het voorlicht wit te zijn en bij uitzondering in tegenstelling tot een auto geel en het achterlicht rood. Ook mag de verlichting niet te fel zijn, want hiermee kun je dan weer je overige wegmisbruikers verblinden.

Conclusie

Dat verlichting op je fiets levens kan redden, dat moge duidelijk zijn. Door je gewoon te houden aan bovenstaande regels en je fiets te voorzien van de juiste verlichting, zal je niet alleen een stuk beter zichtbaar zijn in het verkeer, maar zal je ook geen fikse boete ontvangen van de politie. Dus heb jij (nog) geen goede verlichting op je fiets, ga hier dan direct mee aan de slag en voorkom ernstige ongelukken!

Wereldtoerismedag
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart